
Google Ads: Önceki ismiyle Google AdWords, Google arama motoru sonuçlarında, Google iş ortağı internet sitelerinde veya YouTube içerisinde reklam vermenizi sağlayan bir çevrimiçi pazarlama aracıdır. Google reklam, internet reklam ortamında en çok maliyetin harcandığı reklam türüdür. Google reklamları 2000 yılının başlarında ortaya çıkmıştır. Bugünlerde bir milyonun üzerinde firma/kişi bu reklam kanalını kullanmaktadır.
Bu blog yazımızda Google reklamlarının çalışma şeklini anlatmadan önce, konu hakkında öğrenmeniz gereken temel ögelere, kalite puanı ve teklif stratejileri gibi büyük önem taşıyan kavramlardan bahsedeceğiz. Ayrıca bu pazarlama kanalını kullanarak ne tür reklamlar reklam verilebildiğini açıklayacağız.
Öncelikle neden Google Ads üzerinde reklam vermeniz gerektiği sorusunu yanıtlayalım.
Cevap oldukça açık. Her firma sahibi ürünleri veya hizmetleri ile ilgili daha çok satış yapmak, daha çok müşteriye ulaşmak ya da bulunduğu yerde markasını bilmeyenlere tanıtmak ister. Üstelik açık hava reklamlarından farklı olarak tüm reklam sürecinde ayırdığınız bütçeyi kullanarak ne kadar kişiye ulaştığınızı, ne kadar arama aldığınızı ve ne kadar satış yaptığınızı biliyor olacaksınız.
Örneğin online satış yaptığınız bir siteniz olduğunu ve yaklaşık olarak ürünlerinizden kazandığınız net karın 100 ₺ olduğunu düşünelim. Buna ek olarak her 60 ₺ reklam maliyeti kullanarak bir satış elde edebildiğinizi varsayalım. Böyle bir durumda reklam dışı satışlarınız haricinde ekstradan, 600 ₺ reklam maliyetiyle 1000 ₺ elde etmek veya 6000 ₺ reklam maliyetiyle 10.000 ₺ gelir elde etmek firmanız için çok şey değiştirecektir. Bunların yanında ulaştığınız insanlar artık markanızı tanıyacağı için büyümeyi hızlandırabilirsiniz. Şimdi de aynı örneği hizmet sektöründe bulunan bir firma için göz önüne alalım. 200 ₺’lik reklam maliyeti kullanarak 10 adet telefon araması veya iletişim formu elde ettiğinizi düşünelim. Diyelim ki bu başvurulardan yalnızca %20’sini yani 2 tanesini hizmetinize ikna edebildiniz. Her işten de bu süreçte kullandığınız giderler haricinde 150 ₺ kar sağladığınızı düşünürsek bu işten kazandığınız toplam miktar 300 ₺ olur. Sonuç olarak 200 ₺ harcayarak 300 ₺ kazandığınıza göre uzun vadede normalde ulaşacağınız kişi sayısından çok daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki örnek durumları açıklamamızın amacı reklama karşılık elde ettiğiniz geliri göstermek değil, reklam maliyetlerinize göre elinize geçen geliri açık şekilde görebiliyor olmanızdır. Ürün veya hizmetlerinizin size yarattığı giderlerin verilerine sahip olduğunuz sürece Google Reklam için ayırdığınız maliyetin size getirdiği kazancı net biçimde biliyor olacaksınız.
Konunun detaylarına başlamadan önce reklamlara dair 2019 yılına ait bazı ortalama verileri de paylaşalım.
2019 verilerine göre Google üzerinde ayda yaklaşık olarak 170 milyar üstünde arama yapılıyor.
Yalnızca Google Reklamlarını kullanarak 2 milyonun üzerinde internet sitesi ve mobil uygulamada reklamlarınızı gösterebiliyorsunuz.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler Google Reklamlarında ortalama olarak harcadığı her 7 ₺ için 17 ₺ kazanıyor.
Google aramalarında yapılan tıklamaların %40’ı ilk üç sırada bulunan reklam aracılığıyla görünen Web Sitelerine oluyor.
Hizmet veya ürün almak için yapılan Google aramalarının %65’i reklam sonuçlarına tıklanıyor.
SEO ve Google Reklam Farkı Nedir?
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) sabır isteyen, uzun sürelerde etkileyici sonuçlar elde edebileceğiniz bir site çalışmasıdır. Google Ads’te ise süre açısından bunun aksine çok hızlı bir biçimde reklamları başlatarak, sitenize potansiyel müşterilerinizi çekmeye başlayabilirsiniz.
Google Reklam Sistemi
Çoğu büyük işletme Google reklamlarına her ay milyarlarca lira maliyet ayırıyor, benzer sektörlerdeki firmalar birbirleriyle rekabet ediyor. Fakat bu rekabet, sadece reklamlar için rakiplerinizden yüksek bütçeler ayırarak onlardan daha iyi reklam performansı alacağınız anlamı taşımıyor. Bu durumda Google’ın kullanıcılara daha doğru bir deneyim sergilemek adına oluşturduğu reklam sistemi devreye giriyor. Eğer Google Reklam yönergelerine uygun, kullanıcıyı düşünen reklam kampanyaları oluşturulursa ve Web Siteniz iyi bir altyapıya sahip olursa rakiplerinizden daha yukarılarda çıkarak ve daha az maliyet ayırarak reklam verebilirsiniz.
Google Reklam Vermenin Maliyeti
Google Reklamlarında, Google reklam maliyeti konusu tamamen sizin kararınız. Aylık ayıracağınız bütçe ister 10bin ₺, ister 500 ₺ olabilir. Fakat sektörünüze göre değişiklik gösterebilen rakiplerinizin Google reklam bütçeleriyle rekabet edebilmek istiyorsanız bütçenizi ona göre ayarlamanız mantıklı olacaktır. Google arama ağı reklamlarında yalnızca reklamlarınıza kullanıcılar tıkladığınızda bütçe harcarsınız. Reklamlarınızın gösterilir ancak tıklanmazsa bütçenizden eksilme olmayacaktır. Bunu telefonlardaki kontör gibi düşünebilirsiniz.